Koncentrat ciasta korzennego w proszku do wypieku ciast korzennych sprawdzonej marki Celiko.
Przykładowe zastosowania mieszanki:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
**** Ciasto marchewkowe z kremem
Przygotować do ciasta
- 1 opakowanie koncentratu ciasta
- 2 jaja
- 130 ml oleju
- 50 ml wody/mleka
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach
Przygotować do kremu
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie ciasta:
- Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać JAJA, MLEKO i olej. Całość wyrabiać mikserem ok. 3 minut, dodać marchewkę i wymieszać łopatką lub łyżką
- Masę wylać do foremki 20 x 20 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i piec ok. 60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić na kratce.
Wykonanie kremu:
- Śmietankę kremówkę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać
- Ciasto przeciąć, warstwy posmarować kremem i złożyć.
**** Ciasto z jabłkami i orzechami
Przygotować do ciasta z jabłkiem i orzechami
- 1 opakowanie koncentratu ciasta
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 50 ml wody/mleka
- 500 g jabłka pokrojonego w kostkę (10 x 10 mm)
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów
Wykonanie:
- Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać JAJA, wodę i olej. Całość wyrabiać mikserem ok. 3 minut. Dodać jabłka, ORZECHY i wymieszać
- Masę wylać do foremki 20 x 20 cm
- Wstawić ciasto do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i piec ok. 60 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1540 kJ/363 kcal
Tłuszcz: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 86 g
w tym cukry: 33 g
Błonnik: 1,2 g
Białko: 3,1 g
Sól: 1,1 g
ALERGENY
Może zawierać: soję, mleko i ich produkty pochodne.
OPAKOWANIE
300 g
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.