Wczytuję dane...

Jagody goji na zdrowie!

Jagody goji nazywane są, nie bez powodu, owocami długowieczności. Poprawiają kondycję skóry, zapobiegają łysieniu i siwieniu (!), a także wzmacniają nasz układ odpornościowy.
Owoce rośliny o niezwykle wdzięcznej ;) nazwie, jaką jest kolcowój chiński, nie tylko spowalniają procesy starzenia się organizmu, ale - dzięki obecności silnych antyoksydantów, takich jak likopen (tak, tak to ten likopen znany z pomidorów) i ksantofil (to ten sam związek, który nadaje barwę żółtku jaja) i kompleksów polisacharydowych, przypisywane są im nawet właściwości przeciwnowotworowe. 
Jagody goji to prawdziwa bomba witaminowa (są przede wszystkim źródłem wit. C i B) i bogate źródło żelaza, cynku, wapnia i selenu. Mówi się o nich - dość uszczypliwie, że mają dobry PR, ale bogactwo witamin i minerałów zawartych w jagodach goji nie jest jedynie wytworem pracy spin doktorów.
Dzięki zawartości błonnika owoce goji mogą też wspierać walkę z nadprogramowymi kilogramami. Zaliczane są do zaszczytnego grona superfood. Warto po nie sięgać, pamiętając o umiarze, bo spożywanie zbyt dużej ilości jagód goji obniża poziom cukru we krwi.
CIEKAWOSTKA
Kolcowój chiński to gatunek z rodziny psiankowatych pochodzący z Azji. Ten niewielki, ciernisty krzew kwitnie od czerwca co września, a jego kwiaty są miododajne. Ponieważ kolcowój chiński jest rośliną wytrzymałą i odporną na mróz, może być uprawiany w naszych warunkach klimatycznych. Lubi stanowiska słoneczne i żyzne. Owocuje już w 2. lub 3. roku po posadzeniu.