Wczytuję dane...

Przyprawy korzenne i ich mniej znane oblicze

Cynamon

- spożywany w nadmiarze może być toksyczny dla wątroby i nerek. Takie działanie wykazuje zawarta w nim kumaryna. Mniej tej, potencjalnie szkodliwej substancji, zawiera cynamon cejloński dlatego - jeśli bardzo lubimy cynamon i często gości on w naszej kuchni, lepiej sięgajmy po tę odmianę;

- cynamon może też doprowadzić do przedwczesnego porodu, dlatego nie jest wskazane spożywanie tej przyprawy przez kobiety w ciąży;

- cynamon ma właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych;

- po tę przyprawę powinny szczególnie chętnie sięgać osoby w trakcie wytężonej pracy umysłowej - cynamon wspomaga procesy pamięciowe i wspiera koncentrację;

- cynamon ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i zwalcza drożdże - doskonale sprawdza się więc, jako naturalny konserwant.

Goździki

- dzięki zawartości eugenorlu, goździki działają przeciwbólowo, np. w przypadku bólu zęba pomaga przykładanie wacika nasączonego olejkiem goździkowym, a w przypadku bólu głowy ulgę przyniesie np. smarowanie bolesnych miejsc pastą wykonaną z mielonych goździków;

- świeże goździki zawierają najwięcej korzystnego olejku. W sprawdzeniu świeżości pomoże próba wody - jeśli goździki są świeże, będą unosić się w niej pionowo;

- goździki, podobnie jak kardamon, są znanym i sprawdzonym afrodyzjakiem;

- goździki wzmagają apetyt.

Anyż

- jest wykorzystywany w kosmetyce, ponieważ ma właściwości wygładzające i redukujące zmarszczki. Tę dobroczynną właściwość anyżu można też wykorzystać do przygotowania domowego toniku przeciwzmarszczkowego - wystarczy do gotującej się wody wrzucić kilka nasionek anyżu i odstawić do wystudzenia. Tak przygotowany wywar przelewamy do szklanej buteleczki i odstawiamy na 2 tygodnie, po czym stosujemy do przemywania twarzy, omijając okolice oczu;

- anyż jest przyprawą, którą można bezpiecznie spożywać w ciąży. Herbatka z dodatkiem nasion anyżu ma również korzystny wpływ na laktację;

- anyż wspiera leczenie uporczywego, suchego kaszlu i chrypki;

- ma również właściwości wspierające walkę z nudnościami;

- jest wsparciem naszego układu odpornościowego.

Kardamon

- ten podstawowy składnik przyprawy garam masala, popularny jest również w krajach skandynawskich - jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnych, szwedzkich bułeczek cynamonowych czy norweskiego trunku o nazwie akvavit;

- kardamon wspomaga odchudzanie, warto dodawać go do koktajli owocowo-warzywnych, bo "podkręca" metabolizm. Co ciekawe, jego wyrazisty smak może mieć również działanie odwrotne - bywa stosowany w przypadku słabego apetytu u małych dzieci;

- ma też właściwości rozkurczowe, dlatego może być naszym sprzymierzeńcem w walce z nieżytem żołądka;

- kardamon, podobnie jak anyż, pomaga zwalczać nudności;

- kardamon występuje również w mniej znanej, czarnej odmianie - czarny kardamon ma znacznie silniejszy dymny aromat niż zielony.