Pektyna do dżemów zamiast żelfixu
Wyższość domowego dżemu
To, że dżem zrobiony samodzielnie w domu jest najlepszy, jest jasne jak słońce. Najczęściej zawiera dwa, maksymalnie trzy składniki tymczasem skład dżemu sklepowego jest znacznie bardziej "bogatszy", a w tym przypadku więcej wcale nie oznacza lepiej. Przede wszystkim, robiąc dżem czy konfiturę w domu, sami możemy zdecydować, ile dodamy cukru lub innej substancji słodzącej (np. ksylitolu). Może to być nawet o 50% mniej od tego, co znajdziemy w składzie dżemu ze sklepu. Zdarza się też (i to wcale nie tak rzadko), że gotowe dżemy są słodzone szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym czy cukrem inwertowanym.
Co więcej, gotowe dżemy zawierają też często sztuczne barwniki i, niestety, również konserwanty, najczęściej sorbinian potasu lub kwas sorbowy. Te ostatnie zawarte są także w popularnych mieszankach żelujących dostępnych w sklepach. Przygotowany z takim dodatkiem dżem niewiele będzie więc odbiegał od dżemu ze sklepowej półki.
Co więc wybrać?
Jeśli chcemy przygotować dżemy o galaretkowatej konsystencji, a nie wysmażone konfitury, których przygotowanie jest też znacznie bardziej czasochłonne, wato sięgnąć po pektynę. To substancja naturalnie występująca w owocach, warzywach, a także nasionach (przede wszystkim jabłek, gruszek śliwek i owoców cytrusowych).
Pektyna to mieszanka węglowodanów, która ma doskonałe właściwości żelujące i zagęszczające. Jest bogata w błonnik i z tego względu korzystnie wpływa na działanie naszego przewodu pokarmowego - przeciwdziała zaparciom i biegunkom. Pektyna działa również jak prebiotyk - normalizuje florę bakteryjną naszych jelit.
Dzięki zastosowaniu pektyny w postaci amidowanej nie tylko unikniemy szkodliwych konserwantów dostępnych w popularnych mieszankach żelujących (część z nich zawiera nawet szkodliwy utwardzony tłuszcz palmowy!), ale również będziemy mogli zredukować ilość cukru w naszych przetworach. Pektyna dostępna jest w postaci sproszkowanej, dlatego z łatwością dodamy ją do gotujących się owoców. Producent oferowanej przez nas pektyny zaleca dodatek opakowania 30 g do 2 kg owoców. Z naszego doświadczenia wynika jednak, że takie opakowanie z powodzeniem wystarczy do przygotowania dżemu nawet z 3-4 kg owoców!